Collageen, hét beauty supplement voor huid, haar en nagels

Collageen, hét beauty supplement voor huid, haar en nagels

Een mooie huid, dat wil toch iedereen? Bij het verouderen van de huid is collageen onze redder in nood. Het is, met een aandeel van ruim 70%, één van de belangrijkste bindweefsels in onze huid. Wanneer collageen in het bindweefsel afneemt (na je 25e), krijgen we te maken met rimpels en huidverslapping. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Gelukkig kun je daar zelf veel invloed op uitoefenen. Een collageen tekort kun je namelijk ook weer aanvullen!  

De natuurlijke productie van collageen in de huid daalt naarmate je ouder wordt. Dat zorgt voor minder stevigheid en elasticiteit. En dat zie je terug in de spiegel. Bereik je de leeftijd van 40 jaar? Dan zie je duidelijk dat de huidveroudering toeneemt. Met behulp van Young Again collageenpoeder houd je jouw collageen niveau hoog. Daarmee wordt je huid van binnenuit gevoed en ontstaat er een mooie gezonde ‘glow’. Bijkomend voordeel is dat het ook voor voller haar en mooiere nagels zorgt plus soepelere spieren en gewrichten.

Wat is collageen?

We noemen collageen ook wel het ‘gouden eiwit’. Het is dan ook ontzettend belangrijk voor ons hele lichaam. Het zit in je botten, pezen, spieren, tanden, kraakbeen, bindweefsels, huid, haar en nagels. De letterlijke vertaling van collageen is samenbinden, wat betekent dat het alles in ons lichaam bij elkaar houdt en het daarmee een belangrijke bouwsteen is voor verschillende lichaamsprocessen. Voor een sterk en gezond lichaam is collageen onmisbaar en het speelt een belangrijke rol in het verouderen van ons lichaam.

Hoe maakt ons lichaam collageen aan?

Ons lichaam maakt van nature collageen aan. Echter hoe ouder we worden, des te minder collageen wordt aangemaakt. De aanmaak van collageen in ons lichaam werkt zo:

  1. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren en gebruikt ze vervolgens voor verschillende lichaamsprocessen. Collageen is één van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam en bestaat dus ook uit aminozuren.
  2. De aminozuren in collageen zijn voornamelijk glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren heeft ons lichaam nodig om nieuw collageen aan te maken.
  3. Door proline en glycine te combineren, ontstaat hydroxproline, een belangrijke bouwsteen van collageen. Voor deze omzetting is vitamine C nodig. Vitamine C is dan ook een belangrijke bouwstof van collageen.
  4. Fibroblasen, belangrijke cellen in de huid, maken pro-collageen aan door deze aminozuren te gebruiken. Het pro-collageen wordt vervolgens omgezet tot nieuwe collageen vezels.

Waardoor ontstaat een collageen tekort?

Omdat ons lichaam zelf collageen aanmaakt, zou je denken dat er nooit een tekort kan ontstaan. Toch zijn er verschillende oorzaken die de natuurlijke aanmaak van collageen verminderen of zelfs helemaal doen stoppen. Met als resultaat een steeds groter collageen tekort, waardoor ons lichaam steeds verder veroudert. Hieronder benoemen we de meest voorkomende oorzaken van een collageen tekort.

De natuurlijke aanmaak vermindert
Zoals eerder benoemd, de natuurlijke aanmaak van collageen neemt vanaf je 25e af met zo’n 1% per jaar. Dit is de start van het natuurlijke verouderingsproces van ons lichaam.

Zonlicht
De zon is één van de grootste veroorzakers van huidveroudering. UV-straling beschadigt de huid en de collageen vezels in ons bindweefsel. Daardoor verliezen de collageen vezels hun veerkracht. De eerste fijne lijntjes en rimpels komen tevoorschijn. Zo kan de UV-straling in het zonlicht zorgen voor een collageen tekort.

Roken
Roken heeft vroegtijdige huidveroudering als gevolg. De nicotine die in tabak zit, vernauwt de bloedvaten. Daarmee wordt de toevoer van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen naar de huid verminderd. Ook hebben rokers een hogere mate van cortisol in hun lichaam, wat zorgt voor huidveroudering en rimpels. Verder breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen.

Suiker
Suiker kan zorgen voor ontstekingen in de diepere huidlagen waardoor rimpels kunnen ontstaan. Neem je te veel suiker in? Dan veroorzaakt dit, in combinatie met eiwit, glycatie. Dit is een proces waarbij schadelijke stoffen vrijkomen die zich aan de collageen vezels binden. Daardoor verliezen deze vezels het vermogen om de huid elastisch te houden en te versterken.

Schade van vrije radicalen
Vrije radicalen helpen ons afweersysteem om virussen tegen te gaan. Van nature zijn vrije radicalen dus nuttig voor ons lichaam. Maar wanneer er te veel vrije radicalen ontstaan, binden ze zich ook aan onze gezonde cellen, waaronder de cellen die collageen aanmaken. Cellen die te veel beschadigd raken, sterven af. Met als gevolg dus een tekort aan collageen. Het resultaat is meer rimpels, huidverslapping en ouderdomsvlekken.

Omgeving
Er zijn talloze oorzaken in je omgeving die die huidcellen beschadigen. Naast zonlicht en het inademen van sigarettenrook, kan het inademen van toxische stoffen van invloed zijn op de huid. Denk hierbij aan giftige stoffen in schoonmaakmiddelen, haarspray, deodorant, bouwmaterialen enzovoorts.

Hoe gebruik je collageen?

Collageen poeder kun je gemakkelijk toevoegen aan je vaste routine. Meng het dagelijks in je koffie, thee, smoothies, yoghurt of zelfs in warme gerechten zoals soep. Er zit namelijk aan de collageen poeder geen smaakje. Wij bevelen 10 gram collageen poeder per dag in te nemen. Met een schepje poeder heb je direct je dagelijkse dosering binnen. Collageen poeder van Young Again is snel opneembaar, omdat het gehydrolyseerd collageen is. Dat betekent dat het is afgebroken in kleinere deeltjes, wat ervoor zorgt dat het sneller als losse strengen aminozuren in je bloed wordt opgenomen. Dat gebeurt na ongeveer een uur, nadat het poeder is verteerd in je dunne darm. Ook raden we je aan om naast collageen poeder vitamine C in te nemen of voor een collageen te kiezen waarin Vitamine C is verwerkt. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de collageen eiwitten beter in het lichaam worden opgenomen. Zo behaal je het optimale resultaat voor je huid.

Vul het collageen tekort aan

Gelukkig hebben we zelf veel invloed op de verschillende factoren waardoor een collageen tekort kan ontstaan. Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn van positieve invloed op het huidverouderingsproces. Onze voeding bevat tegenwoordig niet meer zoveel gezonde voedingsstoffen als vroeger. We halen nog maar 5% van de nodige collageen uit onze dagelijkse voeding, veel te weinig dus. Daarom is het belangrijk het collageen tekort aan te vullen met supplementen. Neem het collageen poeder als supplement in naast je normale gezonde voedingspatroon, het is namelijk geen vervanging. Blijf dus vooral gezond eten.

Young Again collageen supplement

Het collageen supplement van Young Again is de meest pure vorm van collageen. Zie jij, net als ons, ook in waarom het belangrijk is dit beauty supplement in te nemen voor een gezonde glow van je huid?

Shop dan onze collageen poeder hier!